Про рослину

Початок вирощування цукрового буряку в Україні припадає на 1820-і pp.; у 1840-их pp. Україна стала основним районом виробництва цукру, завдяки сприятливим ґрунтовим умовам, а також наявності поміщицьких маєтків і робочої сили.

Куба ввезла з Франції 40 тисяч тонн цукру

24.10.2018

Цукор: це настільки типово кубинське ..., але Куба змушена була імпортувати його вперше і в великих кількостях з Франції після ще одного поганого врожаю.

Цукор колись був основною статтею експорту Куби, тепер же все змінилося. На початку 1990-х років Куба виробляла близько 8 млн. тонн цукру на рік. Десять років по тому випуск перестав досягати і 2 млн. в рік. В ті часи на цукор доводилося майже 75% кубинського експорту, а вже у 2015 році це було лише всього 13%.

Урожай 2017-2018 років сильно постраждав після того, як ураган «Ірма» розорив країну, а потім настав сезон дощів.

Тому Куба змушена була імпортувати цукор з Франції.

На острові цукор з тростини коричневий. Але французька версія виготовлена з буряків, тому вона біла, а гранули дрібніше. І це те, що кубинці почали отримувати по своїй «лібретой» - книжка раціону.

"Цукор, який ми отримуємо зараз, дуже хороший. Він дуже солодкий, не надто відрізняється. Єдина відмінність - це колір», - сказала Феліція Наварро, 40-річна домогосподарка.

Французьке урядове агентство з експорту сільгосп та морепродуктів FranceAgriMer заявило, що з 2001 по 2017 рік Куба імпортувала тільки три тонни цукру з Франції.

Але всього за три літніх місяці цього року - червня, липня і серпня 2018 року – ця кількість збільшилася до 40 тис. тонн.

«Вперше в історії Куба імпортувала значну кількість цукру з Франції», - сказали в FranceAgriMer.

"Очікуваний річний обсяг виробництва цукру на Кубі складає 1,6 млн. тонн, але насправді це всього лише 1,1 млн. І не дивно, що Куба змушена імпортувати, тому що у неї є експортні контракти з Китаєм", - повідомили в FranceAgriMer.

FO Licht заявила, що очікує, що кубинський випуск цукру покращиться в наступному сезоні і досягне 1,5 млн. тонн.

У острівної країни не вистачає ресурсів і твердої валюти, але є і структурні і логістичні чинники, - сказав кубинський економіст Омар Еверлени Перес.

За його словами, Куба одержима диверсифікацією своєї економіки і робить її менш залежною від експорту цукру, але це призвело до недостатнього інвестування - і гіршого урожаю сектора протягом століть.

«Золотий вік закінчено, тому що виробничі потужності - не ті, що були», - сказав Перес.

На Кубі для виробництва цукрової тростини було 150 фабрик. Зараз їх залишилося близько 50.

Куба повинна залучити понад 15 іноземних інвесторів, які проявили інтерес, додав він.

Новий проект національної конституції, який буде проголосований в лютому, повинен полегшити ситуацію, оскільки він визнає, що іноземні інвестиції важливі для розвитку Куби.

В іншому випадку, сказав Перес, Куба ризикує мати нестачу по цукру в найближчі кілька років.



Джерело: rossaprimavera.ru

Тег SPAN