Про рослину

Початок вирощування цукрового буряку в Україні припадає на 1820-і pp.; у 1840-их pp. Україна стала основним районом виробництва цукру, завдяки сприятливим ґрунтовим умовам, а також наявності поміщицьких маєтків і робочої сили.

В ЄС скоротять площі під посів буряків на 5-15%

28.11.2018

Великі компанії з Нідерландів, Великобританії, Франції та Бельгії, що виготовляють цукор, планують зменшити площі під посів цукрових буряків на 5-15%. Причиною такого кроку називають напружену ринкову ситуацію у 2019/2020 маркетинговому році.

Рішення країн-виробників скоротити посівні площі направлене на звільнення ринку від політичного втручання.

За наведеною інформацією, французи виготовляють у Німеччині найбільшу кількість цукру в Євросоюзі. Проте головний виконавчий директор німецької компанії Wirtschaftsvereinigung Zucker (WVZ) Гюнтер Тіссен зазначає, що великий тиск на цукровий сектор чинять та спотворюють справжню конкуренцію між виробниками:

·  високі платежі за вирощування буряків на території іншої країни,

·  нерівні дозволи на пестициди,

·  відсутність можливості розширити експортні ринки шляхом демпінгу цін.

Як повідомляв LANDLORD, Австралія вважає: у тому, що світові ціни на цукор упали до 10-річного мінімуму, винні великі урядові субсидії в Індії.

У 2019/2020 МР в ЄС виробництво цукру може зменшитися ще більше, оскільки в умовах низьких цін фермери вважають за краще зменшити посівні площі буряків і перейти до вирощування інших сільгоспкультур. Про це повідомляє Reuters.

Європейські виробники не засівають додаткові площі буряками, а деякі з них взагалі відмовилися їх вирощувати та перейшли на інші культури, що забезпечують кращу прибутковість, наголосив Мартін Тодд, керуючий директор компанії LMC International, під час щорічного семінару ISO в Лондоні.

«Цукрові буряки втратили свою привабливість для виробників, як це завжди було», — говорить Мартін Тодд, — Донедавна цукрові буряки були однією з найкращих культур у сівозміні».

ІSО прогнозує, що в 2018/2019 МР ЄС виробить 17,9 млн. тонн цукру, порівняно з 19,7 млн. тонн у попередньому сезоні. Міжурядовий орган ще не видав прогноз на сезон 2019/2020 МР.

Історично склалося так, що фермери завжди засівали буряками додаткову площу, щоб, у випадку несприятливих погодних умов, гарантувати їх здатність повністю виконати свої контракти та угоди з переробниками.

У 2018 році в Німеччині фермери зменшили посівну площу на 7% та можуть ще більше скоротити посіви в наступному сезоні, якщо ціни залишаться низькими, вважає Ганс-Йоґер Гебхард, голова Асоціації виробників цукру Німеччини WVZ.

«Ми повинні зменшити виробництво щонайменше на 20% і тоді, сподіваюсь, ми матимемо вищі ціни» — сказав Гебхард.

Заборона неонікотіноїдів, типу інсектицидів, які були обмежені Європейським Союзом для захисту бджіл, також могла викликати скорочення виробництва в блоці.

Ерік Лайн, президент Об'єднання виробників цукрових буряків Франції CGB, заявив, що в разі дуже сильного спалаху шкідників урожайність культури може зменшитися на 50%.

«Нам потрібні ці засоби захисту рослин, щоб гарантувати збереження високої урожайності, — стверджує Ерік Лайн, — На даний момент це єдине рішення, яке в нас є».

У жовтні 2017 року Європейський Союз зменшив квоти на виробництво цукру, що дозволило виробникам вирощувати стільки буряків, скільки вони забажають, вперше з 2006 року, що викликало збільшення обсягів виробництва.

ЄС сподівався, що лібералізація ринку допоможе відновити свій статус нетто-експортера цукру. Проте, перенасичення світового ринку викликало падіння світових цін на цукор до їх мінімального рівня протягом більше десяти років, кинувши Європейський сектор у кризу.

«Дана реформа стала загрозою для нашого балансу, зокрема для виробників, — наголосив Джованні Тамбуріні, віце-президент Кооперативу виробників цукрових буряків Італії CoProB, — Наша мета повинна полягати у виправленні цієї ситуації».



Джерело: landlord.ua, ukrsugar.com

Тег SPAN